Fotoskolan

Redovisningar

Föredrag

Home » featured

Eva Rost kommenterar

Submitted by on oktober 21, 2010 – 4:59 e mOne Comment

Ja, då gav vi oss in på portättfotograferingens outtömliga område med liv och själ veckorna  40 och 41.

Blixtarna gick på högvarv i ateljén då vi hade våra påbyggnadselever som duktiga fotomodeller. Emma, Øyvind och Malin belystes från alla håll och kanter i ateljén för att träna olika ljussättningar.

(Det är förresten missvisande att kalla personer man porträtterar för ”fotomodeller”. Nästan alla, med få undantag tänkte att bilderna skulle se ut som i modemagasin och inte som en karaktärsstudie av en personlighet. Kanske var jag dålig på att poängtera skillnaden!?)

Det svåra i början är att klara av ljussättnings och kamerateknik, komposition och uttryck samtidigt som man ska vara trevlig och konversera med sin modell. Det tar tid att öva sig på det…

Miljöporträtt av en yrkesperson hade vi också bland uppgifterna. Lite svårare, men en bra utmaning tyckte de flesta.

Uppgiften med att fotografera en kamrat på skolan var många bra på. Det beror kanske på att man känner personen redan och att befintligt ljus skulle användas som inte krånglar till det.

Det många bör träna på är att vara aktiv fotografassistent. Det lär man sig mest på ! När ni går in i atlején ha en fotografkompis med som hjälp. ….men det har ni redan kommit underfund med, eller hur?

Eva Rosth

I oktober 2010

Foto Elina Kahkonen

Foto Eva Rost

One Comment »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.