Fotoskolan

Redovisningar

Föredrag

Home » Fotoskolan

Thomas Prahl – Sammanfattning av porträttblock

Submitted by on oktober 21, 2010 – 4:41 e mNo Comment

PORTRÄTT

För de flesta var detta första gången de provade att fotografera med studioblixtar. En del tyckte det var kul och spännande att testa något nytt medan en del tyckte det var lite obehagligt att fotografera en person de inte kände och jobbigt med så mycket ny ”teknik”…och jag förstår dem. Porträtt för mig handlar om att få fram en persons personlighet och egenskaper. Det kan vara svårt att få fram genom att inte ha träffat personen innan. I de flesta fall är det tyvärr så att det är vid första mötet fotograferingen sker. Det är bra att eleverna får vänja sig vid just detta. Eftersom jag själv är oteknisk så förstår jag hur de känner med inställningar av ljusmätare och blixtar.

Det är inte bara ansiktsuttryck och kläder som ska spegla modellens personlighet. Genom olika ljussättningar, bakgrunder, vinklar mm kan man få fram olika känslor i bilderna. Jag tyckte eleverna lyckades mycket bra med detta. De vågade prova olika ljussättningar och bakgrunder. Ibland gav de modellen en helt ny personlighet med rekvisita och ljussättning. Något som självklart inte ingick i uppgiften.

Till Miljöporträtten valde de flesta att fotografera någon de redan kände. De lyckades få fram en hel del mycket fina porträtt. I en del fall var ljuset ett problem. Det befintliga ljuset var inte alltid så bra som man tänkt.

I uppgift C fick eleverna fotografera sin medarbetare i befintligt ljus, ljus från ett fönster, konstljus och den frivilliga uppgiften med ficklampsljus. Även här hade de flesta lyckas få fram riktigt bra bilder.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.