Fotoskolan

Redovisningar

Föredrag

Home » Fotoskolan

0827 – Kopiering och bildredovisning

Submitted by on augusti 29, 2010 – 8:09 e mNo Comment

I dag har det varit full rulle på Fotoskolan Skåne. Vi har stått i mörkrummet och fått vänja oss vid det röda och orange ljuset som måste till när man framkallar bilder. Vi har sprungit ut till tavlan för att sätta upp provremsor och kopior för att se hur det blev, och sedan tillbaka in i mörkrummet igen. Agiteringen (när man rör på kärlen med vätska och fotopapper i så att det kommer lika mycket vätska på hela fotopappret) börjar gå som på räls nu.
Bengt har gått runt och svarat på alla våra frågor och dessutom har han gått igenom hur man efterbelyser, använder hålkort och pjattar. Vi har även fått tillverka egna pjattar.

Efter lunchpausen var det dags för den första redovisningen. Alla skulle ha valt ut en bild att redovisa som sattes upp på väggen inne i uppehållsrummet (eller vad man ska kalla det). Bengt ställde frågor som ”Vad är en bra bild för dig?” och ”Varför fotograferar du?” och svaren blev bland annat att ljuset och stämningen är viktig i en bra bild. Överlag hänger blygheten kvar lite i luften, men jag tror att den kommer försvinna ju mer vi lär känna varandra.

Någon timme senare var den första redovisningen avklarad och bilderna sattes upp på skåpen där personens namn (som var på bilden) och fotografens namn skrevs på tejpremsor undertill.

Dagen avslutades med en liten introduktion till hålkameran som vi ska jobba med nästa vecka. Vi blev tillsagda att ha med oss en burk att bygga en hålkamera av (till exempel en kakburk) och spekulationer kring var man kunde få tag på burkar cirkulerade i klassrummet.

Enligt Bengt lär det bli en himla cirkus nästa vecka då vi kommer springa ut och in ur lokalerna och framkalla och fotografera och framkalla och fotografera, men jag ser fram emot det. Det ska bli intressant att se vad man kan ta för slags bilder med hjälp av en kakburk.

/ Sofia Karlsson

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.